kolmapäev, 27. märts 2013

retsepte Austraalia Spordiinstituudilt

sain Ainilt kaks head raamatut, mõlema väljaandja Australian Institute of Sport:

tegin nendest paar retsepti kodus järgi, siin tõlked koos minu kommentaaridega:

Kana tagine (pajaroog) kuskusiga (4 portsjonit) 
Oliivi- või rapsiõli
2 sibulat
2 teelusikat küüslauku
3 väikest baklazhaani
2 teelusikat kumiini
2 teelusikat jahvatatud koriandrit
1 teelusikas jahvatatud kurkum
1 teelusikas kaneeli
500 g kanafileed
400 g purustatud tomateid
1 sidrun
1,5 tassi Maggi kanapuljongit
Veerand tassi musti kivideta oliive
2 väikest tsukiinit
Pool tassi kuivatatud aprikoose
1 supilusikas värsket koriandrit


Kilokaloreid 717
Süsivesikuid 105 g
Valke 43 g
Rasvu 12 g
+raud, vitamiin C


Piserda pannile õli, hauta hakitud sibul, küüslauk ja baklazhaan kuni nad on pehmed. Lisa kumiin, koriander, kurkum ja kaneel ning hauta veel 1 minut. Lisa kanakuubikud ja pruunista. Siis lisa tomatid, sidruni koor ja mahl, puljong, oliivid, tsukiini ja aprikoosid, hauta keskmisel kuumusel 20-30 minutit. Sel ajal võid teha kuskusi: pane kuskus kaussi ja lisa keev vesi (vahekorras 1:1 või 1:1,5). Lase kaane all tõmmata kuni kuskus on pehme.

Kommentaarid: ei olnud koriandrit, kurkumit, tsukiinit ega kanapuljongit parasjagu võtta. Ei tea, kas mulle sattus suur sidrun või miskit, aga kasutasin vaid poole sidruni mahla ning sai piisavalt. Võiks lisada soola. 

Mehhikopärane kanalasanja (6 portsjonit) 
Oliivi- või rapsiõli
400 g lahjat kanahakkliha
1 punane paprika
1 teelusikas punast tshilit
440 g punaseid konservube
575 g tomatikastet (pastakastet)
400 g purustatud tomateid
375 g värskeid lasanjaplaate
375 g lahjat ricottat
Pool tassi riivitud lahjat juustu

Kilokaloreid 498
Süsivesikuid 58 g
Valke 38 g
Rasvu 13 g
+kaltsium, raud, tsink, kiudained

Kuumuta ahi 180C kraadini. Piserda kuumale pannile õli, pruunista hakkliha ca 5 minutit. Lisa hakitud paprika, tshilli, nõrutatud oad, tomatikaste ja purustatud tomatid. Sega korralikult. Määri lasanjavorm kergelt õliga ja pane esimeseks kihiks lasanjaplaat. Siis lao vaheldumisi kaste-lasanja-kaste jne, viimaseks kihiks jäta lasanja. Määri ricotta lasanjale ja kõige peale raputa riivitud juust. Küpseta ca 30 minutit või kuni lasanja hakkab kergelt pruunistuma. Enne serveerimist lase 5 minutit jahtuda.

Kommentaarid: tegin tavalise pastaga, mitte värskega. Ei lisanud paprikat ega tshillit, juustu panin rohkem. Jällegi, lihale võiks lisada soola. Ricottat oli raske määrida, võiks proovida ricotta segamist ühe kihi kastme sisse. 

Banaanikook (12 portsjonit) 
3 supilusikat võid (margariini)
Pool tassi tuhksuhkrut
3 suurt ja küpset banaani
2 muna
1 teelusikas vaniljeessentsi
1 tass isekerkivat jahu
1 tass isekerkivat täisterajahu
185 ml keefiri või hapupiima
Glasuur:
Kolmveerand tassi glasuurisuhkrut
1 supilusikas sidrunimahla
2-4 teelusikat keevat vett

Kilokaloreid 231
Süsivesikuid 41 g
Valke 5 g
Rasvu 5 g

Kuumuta ahi 180C kraadini. Määri 20 cm ahjuvorm kergelt õliga või pane vormi küpsetuspaber. Mikserda kokku margariin, suhkur ja hakitud banaanid. Lisa ükshaaval munad ja vaniljeessents. Sõelu jahu segu sisse, lisa keefir. Sega kergelt, ära mikserda. Küpseta umbes 70 minutit või kuni sissetorgatud tikule ei jää tainas külge. Lase 5 minutit vormis jahtuda. Kui teed glasuuri, oota kuni kook on täiesti jahtunud. Glasuur: puista suhkur tassi ja lisa vedelikud. Sega kuni saad soovitud paksusega glasuuri.

Kommentaarid: kasutasin isekerkiva jahu asemel muffinipulbrit ja graham nisujahu segatuna küpsetuspulbriga. Vaniljeessentsi ei leidnud poest, lisasin vaniljesuhkrut. Glasuuri ei teinud. Kook kerkis ahjus väga hästi, aga pärast vajus tsipake kokku.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar